Skip to main content

Ayurveda Introductie Cursus

Dagcursus: 6 cursusdagen van 10.00 tot 17.00 uur
Eerstvolgende mogelijkheid: Maandag 3, 10, 17, 24 oktober + 7 en 21 november

Ayurveda is een leefstijl en geneeswijze die duizenden jaren geleden in India en op Sri Lanka ontstaan is. Ayu betekent ‘leven’ en ‘veda’ betekent ‘kennis’. Ayurveda gaat dus over de kennis van het leven.

Ayurveda streeft ernaar om je lichaam en geest in balans te brengen en/of te houden door de juiste voeding en leefstijl toe te passen. Het eerste doel is altijd om de gezondheid te ondersteunen en als de gezondheid verloren is gegaan, om deze te helpen herstellen.

Naast dat je bij deze Introductie Cursus de Ayurvedische anatomie en fysiologie uitgebreid uitgelegd krijgt, leer je ook hoe je een Ayurvedische lichaamsmassage in kunt zetten die de lichamelijke en geestelijke gezondheid bevordert.

Hoe werkt een Ayurvedische Lichaamsmassage
De Ayurvedische lichaamsmassage, ook wel Abhyanga Mardanam genaamd, wordt met heerlijke warme kruidenolie gegeven. Er wordt gekeken welke olie op het moment van de behandeling goed voor je is. Dit ligt aan je constitutie (Prakriti), de eventuele klachten (Vikriti) maar bijvoorbeeld ook aan het seizoen. 

Er wordt een vast patroon van strijkingen en knedingen gevolgd waarbij er extra aandacht is voor de Marmapunten (energiepunten) in ons lichaam. Er wordt ook aandacht besteed aan hoofd en het gezicht.

Een Ayurvedische Lichaamsmassage werkt reinigend, geeft ontspanning, stimuleert het lymfesysteem, is voedend en balancerend. Een massage kan preventief als ontspanningsmassage gegeven worden, maar is ook gezondheid bevorderend.

Een massage kan ingezet worden bij klachten als:
– spier(pijn) klachten
– spierzwakte
– stress
– burn-out
– gewrichtsklachten
– slapeloosheid
– onrust in lichaam en geest

Voor wie? En wat leer je?

Deze Ayurveda Introductie cursus is voor iedereen die wil leren masseren, maar is ook een mooie aanvulling als je al werkzaam bent als sport- of wellness-masseur.

Je krijgt de Ayurvedische anatomie en fysiologie aangeleerd, je leert een heerlijke Ayurvedische Lichaamsmassage te geven met warme kruidenolie. Je krijgt inzichten om de juiste olie voor het moment van de massage te kiezen, zodat je cliënt optimaal baat heeft bij de massage.

De ochtenden bestaan uit theorielessen en in de middagen krijg je praktijk.

Onderwerpen:
– Filosofie en oorsprong van Ayurveda
– Ayurvedische anatomie en fysiologie (elementen, gunas, dosha’s, dhatu’s)
– Het herkennen van de 3 dosha’s in de weefsels
– Spijsvertering en opbouw weefsels
– Specifieke richtlijnen voor de verschillende constituties
– Uitvoeren van een lichaamsmassage
– Marmapunten
– Het gebruik van kruiden oliën
– Indicaties en contra-indicaties
– Anamnese

Onze visie

Als mens besta je uit 5 elementen, met kenmerken en eigenschappen. Deze zitten niet alleen in ons lichaam, maar zijn ook buiten ons, in de natuur, aanwezig. Tijdens deze Ayurveda Introductie Cursus krijg je goed inzicht in hoe lichaam en geest samenwerken in combinatie met de omgeving. 


Je leert niet alleen om de technieken en de kennis te combineren, maar leert ook je eigen kwaliteiten in te zetten. Waar is behoefte aan en hoe kan ik vandaag de client de meest optimale massage geven.

Belangrijk om te weten 

Bij Ayurvedische massages wordt redelijk veel olie gebruikt. Naast dat dit vet is, kan de olie ook een kleur en geur hebben. Draag hierom tijdens de praktijklessen wat oudere kleding en gebruik niet je mooiste handdoeken.

Er wordt gewerkt met de door Academie Ziyuli verstrekte boeken en lesmaterialen. Lesmaterialen worden uitgereikt tijdens de eerste les. Bij deze cursus ontvang je een mooie en duidelijke cursusmap waarin alles wat op deze dag wordt behandeld stap-voor-stap wordt beschreven.

Na het volgen van deze cursus ben je in staat om zelfstandig een ‘Ayurvedische Lichaamsmassage te geven, waarbij je hart, handen en ziel zich harmonieus met elkaar verbinden’.

Cursusduur en -belasting:
De Ayurveda Introductie cursus duurt 5 dagen + 1 intervisie en toets dag
De toets dag bestaat uit theorievragen en een praktijk deel

Aantal deelnemers: minimaal 4 en maximaal 10

Ben je nog geen 3 maanden zwanger of probeer je zwanger te worden? Dan is het niet verstandig om deel te nemen aan deze cursus.

Benodigdheden, kosten en inbegrepen:

  • Neem graag mee: Twee kleine en 2 grote handdoeken (niet je mooiste), hoeslaken en gemakkelijk zittende oudere kleding.
  • Kosten: € 495,-
  • Inbegrepen zijn: lesmateriaal (bestaat uit theorie en uitgebreide informatie en foto’s over de behandelingen), thee en koffie, vruchtensap en een gezonde lunch.
  • Natuurlijk krijg je na de cursus een certificaat.
  • We zien je graag in ons trainingscentrum.