Skip to main content

B at ease blog

Gemberolie – Zingiber officinale -> De Krachtgevende olie

  • Brigitte

Gember is een van de oudste kruiden die al duizenden jaren in verschillende culturen wordt gebruikt.  In Ayurvedische termen staat gemberolie bekend als Mahaushadha, wat ‘universele genezer’ betekent, voornamelijk vanwege het vermogen om de geest, het lichaam en de ziel te genezen, die de drie vitale pijlers van de gezondheid in Ayurveda zijn. 

In het Sanskit heeft gember de naam Shunti. Het heeft de smaken pittig en zoet en de nasmaak is zoet en verwarmend.

Gember, in welke vorm dan ook, vers, gedroogd, extract, poeder of essentiële olie heeft veel genezende eigenschappen. Gedroogde gember is weer pittiger dan de verse variëteit. Kapha’s kunnen beter de droge versie gebruiken omdat zij de ‘natte’ kwaliteit al genoeg in zich hebben en Vata types kunnen weer beter de verse wortel gebruiken. 

Het werkt Pitta verhogend. Mensen met een Pitta constitutie moeten voorzichtig zijn met het gebruik hiervan. Als Pitta-types toch een beetje gember willen gebruiken, dan kunnen ze, uit voorzorg, beter iets eten voor gebruik of de gember koken. Anders kan het voorkomen dat zij, vanwege hun al sterke spijsvertering, brandend maagzuur krijgen of vervelender nog, ontstekingen verergeren.

In ayurveda wordt gember gebruikt als remedie tegen indigestie, winderigheid, misselijkheid, verlies van eetlust, ochtendmisselijkheid, bronchitis, menstruatiepijn, luchtweginfecties, artritis en voor het verbeteren van het immuunsysteem. Kortom Gember is goed in te zetten in geval van klachten vanwege slechte absorptie en assimilatie.

Kapha en Vata types kunnen op hele koude dagen een paar druppels gemberolie aan het badwater toevoegen of aan de olie die ze gebruiken voor de abhyanga.

Gemberolie kan goed gemengd worden met zwarte peper, eucalyptus, jeneverbes, cipres, roos, cederhout, koriander, alle citrusoliën en neroli