Skip to main content

B at ease blog

Rozemarijnolie - Rujmari

  • Brigitte

Rozemarijn is een andere olie die in ieders medicijnkastje zou moeten zitten. Het heeft bijna net zoveel toepassingen als Lavendel. 

Rozemarijn wordt toegevoegd aan shampoos en crèmes om de bloedsomloop van het haar en de hoofdhuid te stimuleren. Het werkt verlichtend bij spanningshoofdpijn en depressies. Het is effectief bij verkoudheid, griep en infectieziekten. 

Rozemarijn stimuleert de spijsvertering en wist ama en stagnatie van rasadhatu. Het verhoogt en reguleert mild de panca butha agnis in de lever. 

Rozemarijn heeft een verhittend en drogend effect. De smaak is scherp en bitter en de nasmaak is scherp. Het werkt goed op de luchtwegen in. Een paar druppels Rozemarijnolie gemengd met een basisolie kan op de borst gemasseerd worden bij slijmvorming in de luchtwegen. Rozemarijn kan ook worden gebruikt in neusdruppels, gorgeldranken en voor problemen met de lever-galblaas. 

In combinatie met amandel of sesamolie is Rozemarijn ook een effectieve externe behandeling bij gewrichtspijn en Samavata-aandoeningen. Inwendig kan Rozemarijn worden gebruikt om milde zenuwaandoeningen te behandelen. Meng Rozemarijn in dit geval met andere kruiden als valeriaan, Mandukaparni (centella asiatica) of meidoornbesolie. 

Het is goed voor veel van de ongemakken die gepaard gaan met premenstruele problemen en de menopauze.  Het opent en reinigt zowel Rasa en Rakta dhatus en heeft een mild effect op Majjavahasrota. Het kan worden gebruikt als een vaginale douche (infusie van bladeren) om infecties en gistgroei te stoppen. Het is het meest effectief bij depressie als er een aantal keren per dag een kopje thee wordt gedronken van Rozemarijn met Lavendel. 

Waarschuwing: Rozemarijnolie is een zeer stimulerende olie en kan beter niet tijdens de zwangerschap of als je last hebt van epilepsie gebruikt worden.