Skip to main content

B at ease blog

Rozenolie – Geschenk van de Goden

  • Brigitte

Een roos is de favoriete bloem van Heer Krishna en wordt meer dan andere bloemen gebruikt in Ayurveda. De klassieke teksten leggen uit dat de bewonderende eigenschappen van roos en de etherische olie die eruit wordt gewonnen, te wijten zijn aan het feit dat het Sadhaka Pitta in balans brengt en hiermee de gevoelens en de effecten hiervan op het hart regelt. Het heeft ook een positief effect op Prana Vayu die de geest regeert, de zintuigelijke waarneming, hoofd, borst en ademhaling.

Bekend als Satapatri in het Sanskriet, wat ‘honderd bloemblaadjes’ betekent en Gulab-ka-phool in het Hindi, hebben Ayurvedische filosofen het gebruik van rozenblaadjes, etherische rozenolie, rozenazijn, rozenwater en Gulkand (jam van rozenblaadjes) gedocumenteerd bij de behandeling van psychische problemen, gynaecologische aandoeningen en als een veelbelovend afrodisiacum voor het verbeteren van de reproductieve gezondheid.

De eerste distillatie levert enkele van de hoogste, meest vluchtige componenten op die zo vluchtig zijn dat ze gemakkelijk verloren gaan. Het is gebruikelijk om de gebruikte rozen een tweede keer te distilleren; dit meestal gecombineerd met het eerste distillaat. De derde distillatie van hetzelfde materiaal levert een iets minder goed product op en de vierde distillatie wordt gebruik voor mengsels.

Roos geeft een gevoel van veiligheid en spirituele afstemming. Het houdt je hart open en verbonden met alle dingen. Het vermindert woede en versterkt de leverfunctie. Het is een speciaal geschenk voor vrouwen en maakt een belangrijk onderdeel uit van menopauze-formules.

In de huidverzorging is het belangrijk vanwege zijn adstringerende en antiseptische aard en kan het vooral gunstig zijn voor Pitta-type ontstekingen en huidallergieën.