Skip to main content

B at ease blog

Jasmijnolie (Jasmimum Grandiflorum)

  • Brigitte

Jasmijnolie is een van de meest dure oliën en wordt al enkele duizenden jaren gebruikt. Ten tijde van Lord Buddha werd jasmijnolie gebruikt voor het zalven van koningen en rijke mensen. Hun lichamen werden met deze olie gemasseerd voordat ze een bad namen. Er wordt gezegd dat je na het nemen van zo’n bad je je ontspannen, fris en opgewekt voelt. 

Leuk om eens uit te proberen: meng 1 gram jasmijnolie met 25 gram sesam of basisolie, masseer jezelf hiermee in en laat het ongeveer een half uur intrekken. Douche je hierna af. Het werkt heerlijk verkoelend in het warme seizoen.

Jasmijnolie kan ingezet worden in tijden dat je niet weet wat je moet, dat je je niet verbonden voelt of wanneer het voelt alsof je de controle verloren hebt. De geur van deze olie brengt balans, vertrouwen, hoop en geeft het gevoel dat je weer controle hebt. Het balanceert de hormoonhuishouding van zowel mannen als vrouwen en het is een goed afrodisiacum. 

Jasmijnolie heeft een Pitta en Kapha verlagend effect omdat het verkoelend en voedend is. De smaak is bitter en zoet, de nasmaak is scherp. De geur van jasmijn is over het algemeen warm, bloemig en kruidig zoet. In India staat het bekend als ‘Chameli Ka Tel’ of geurige jasmijnolie.

Het is goed in te zetten bij emotionele disbalans, hoofdpijn, koorts, zonnesteek, bacteriële of virusinfecties, bij angst en bij een verminderd zelfvertrouwen.

Je kunt jasmijn gebruiken in een parfum, aroma lamp, bad, lotion en om mee te masseren. 

Jasmijn is goed te mengen met roos, sandelhout, alle citrusgeuren, jeneverbes, cipres, kamille, ylang ylang, kaneel, rozenhout en viool.