B at ease blog

Lavendel (Lavendula Officinalis) - Dharu

 • Brigitte

Lavendel wordt al enkele duizenden jaren gebruikt voor vele kwalen. Het is goed om lavendelolie in huis te hebben omdat het zo breed inzetbaar is. Het werkt ondersteunend als je moe bent of stress ervaart. Lavendel in combinatie met rozemarijnolie ondersteunt erg goed bij depressieve klachten. De olie werkt in op Rasa, Rakta en Majja dhatu.

Lees verder

Gemberolie – Zingiber officinale -> De Krachtgevende olie

 • Brigitte

Gember is een van de oudste kruiden die al duizenden jaren in verschillende culturen wordt gebruikt.  In Ayurvedische termen staat gemberolie bekend als Mahaushadha, wat ‘universele genezer’ betekent, voornamelijk vanwege het vermogen om de geest, het lichaam en de ziel te genezen, die de drie vitale pijlers van de gezondheid in Ayurveda zijn. 

In het Sanskit heeft gember de naam Shunti. Het heeft de smaken pittig en zoet en de nasmaak is zoet en verwarmend.

Lees verder

Rozemarijnolie - Rujmari

 • Brigitte

Rozemarijn is een andere olie die in ieders medicijnkastje zou moeten zitten. Het heeft bijna net zoveel toepassingen als Lavendel. 

Rozemarijn wordt toegevoegd aan shampoos en crèmes om de bloedsomloop van het haar en de hoofdhuid te stimuleren. Het werkt verlichtend bij spanningshoofdpijn en depressies. Het is effectief bij verkoudheid, griep en infectieziekten. 

Lees verder

Rozenolie – Geschenk van de Goden

 • Brigitte

Een roos is de favoriete bloem van Heer Krishna en wordt meer dan andere bloemen gebruikt in Ayurveda. De klassieke teksten leggen uit dat de bewonderende eigenschappen van roos en de etherische olie die eruit wordt gewonnen, te wijten zijn aan het feit dat het Sadhaka Pitta in balans brengt en hiermee de gevoelens en de effecten hiervan op het hart regelt. Het heeft ook een positief effect op Prana Vayu die de geest regeert, de zintuigelijke waarneming, hoofd, borst en ademhaling.

Lees verder

Geranium olie – Traditioneel bekend als ‘Vrouwenolie’

 • Brigitte

Geranium is een andere olie die ondersteunend kan zijn voor vrouwen tijdens de menstruatie of menopauze. Het is balancerend, rustgevend en heeft een anti-depressieve werking. Vanuit de oudheid werd geraniumolie ook ingezet voor tal van huidproblemen, variërend van puistjes tot littekens. Geraniumolie bevordert de bloedcirculatie en geeft ondersteuning bij het weer doorbloed laten worden van littekens. Deze olie heeft de eigenschap om alle drie de doshas in balans te brengen. Het heeft een zoet, wrange smaak en de nasmaak is zoet. 

Lees verder

Eucalyptusolie

 • Brigitte

In Ayurveda wordt eucalyptus beschouwd als een bron van verwarmende energie die Vata en Kapha verlagend werkt en Pitta verhoogt. Interne kilte wordt verdreven en de spijsvertering en de bloedsomloop worden versterkt. 

Eucalyptusolie heeft veel gezondheid ondersteunende eigenschappen en is breed inzetbaar. Het is ideaal voor het vrijmaken van de luchtwegen bij het hebben van slijm. Druppel een of twee druppels eucalyptusolie in je handen, plaats ze over je neus en inhaleer diep om neusverstopping op te verlichten. 

Lees verder

Ayurveda en Aromatherapie

 • Brigitte

In vroeger tijden hebben de bewoners van Mesopotamië, India en China niet alleen kruiden- en aromatische producten gebruikt, maar ze deelden ook de informatie over het gebruik hiervan. In India had Ayurveda kruiden en aroma’s omarmd als een belangrijk onderdeel van de filosofie van genezing met verse kruiden en plantensappen. Ze werden gebruikt als gedroogde kruiden voor in bijvoorbeeld een thee en gedroogde of verse kruiden werden met de hand tot pillen gerold. 

Een vroege vorm van extractie van essentiële olie omvatte het stampen en malen van het verse of gedroogde kruid, en vervolgens het eruit persen van de oliën. De kunst van het stoom destilleren werd drie tot vierduizend jaar geleden geperfectioneerd en is nog steeds in gebruik. 

Lees verder

Jasmijnolie (Jasmimum Grandiflorum)

 • Brigitte

Jasmijnolie is een van de meest dure oliën en wordt al enkele duizenden jaren gebruikt. Ten tijde van Lord Buddha werd jasmijnolie gebruikt voor het zalven van koningen en rijke mensen. Hun lichamen werden met deze olie gemasseerd voordat ze een bad namen. Er wordt gezegd dat je na het nemen van zo’n bad je je ontspannen, fris en opgewekt voelt. 

Lees verder

Kruidige vegetarische Pompoensoep

 • Brigitte

Nu het buiten kouder wordt is het heerlijk om verwarmende kruiden te gaan gebruiken. Deze pompoensoep is een heerlijke soep die als lunch of als appetizer voor het diner gegeten kan worden. Fijn is dat het niet veel tijd kost om deze soep te bereiden.

Lees verder

Ayurvedische keuken

 • Brigitte

Positieve verandering


De ayurvedisch keuken kunnen we niet verwarren met de pittige en gekruide Indiase keuken. In de Indiase keuken wordt er niet gekeken naar de lichamelijke en psychische constitutie van de persoon. Vaak wordt gedacht dat de vegetarische keuken smakeloos en niet voedend is.
De ayurvedische keuken laat het tegendeel zien. Mensen die altijd een op vlees opgebouwde maaltijd hebben genoten en overstappen op de ayurvedische keuken ervaren vaak positieve veranderingen in hun gezondheid en ook een enorme voldaanheid en bevrediging.
Subtiele kruiden en aroma’s zijn bijzonder belangrijk voor de gezondheid op een dieper niveau en een fundamenteler gevoel van welbehagen. Men zou kunnen zeggen dat de ayurvedische keuken een therapeutische keuken is.  (bron: Het Ayurveda Kookboek van Amadea Morningstar en Urmila Desai)
 


Lees verder

Gemberthee

 • Brigitte

Gember is zo veel gebruikt in Ayurveda dat het een hele medicijnkist op zich is. Niet alleen stookt gember het spijsverteringsvuur op, maar het wakkert ook de eetlust aan en verbetert het transport van voedingsstoffen naar de verschillende lichaamsweefsels. Stimuleer de spijsvertering door een half uur voor de lunch of het diner een dun schijfje verse gember met een beetje zout, honing en een druppeltje citroensap te eten.

Lees verder

 • 1
 • 2